Gıdaların raf ömürleri aşağıda listelediğimizle sınırlı olmamakla birlikte birçok parametreye bağlıdır.
- Ham maddenin kalitesi,
- Ham maddenin kimyasal yükü,
- Ham maddenin mikrobiyolojik yükü,
- Ham maddenin cinsi,
- Ham maddenin üretilme yöntemi,
- Son ürünün kimyasal yapısı,
- Son ürünün fiziksel yapısı,
- Son ürünün mikrobiyolojik yükü,
- Son ürünün aw değeri,
- Son ürünün yağ oranı,
- Son ürünün pH değeri,
- Son üründeki enzim aktivitesi,
- Son üründe antioksidan varlığı,
- Son üründe serbest radikallerin varlığı,
- Son ürünün içerdiği invert şeker oranı,
- İlgili gıda ürününün üretilme yöntemi,
- İlgili gıda ürününün üretilmesi esnasında maruz kaldığı sıcaklık, basınç ve nem gibi proses parametreleri,
- Koruyucu kullanılıp kullanılmadığı,
- İlgili gıda ürününün üretilmesi esnasında temel gıda güvenliği uygulmalarını uyulma yüzdesi,
- İlgili gıda ürününün ambalajlamanma yöntemi,
- İlgili gıda ürününün ambalajlanması için kullanılan materyal,
- İlgili gıda ürününün depolanma şartları,
- İlgili gıda ürününün sevk şartları,
Bir gıda ürününe, yukarıda belirttiğimiz parametreler üzerinde analizler ve beraberinde geliştirmeler yapılarak optimum raf ömrü kazandırılabilir.
Gıda ürünlerinizin raf ömürlerini optimum hale getirmek için işbirliğine hazırız.
Taze Sıkılmış Meyve ve Sebze Sularının Raf Ömrü Nasıl Uzatılır? başlıklı blog konumuza göz atın.
gıda raf ömrü
gıda raf ömrü uzatma
gıdada mikrobiyolojik bozulma
raf ömrüne etki eden faktörler
raf ömrünü nasıl tespit edebilirim
gıdada küflenme
gıdalarda raf ömrü
raf ömrünü nasıl uzatabilirim